Omgeving Podere

De Podere ligt één kilometer buiten het dorpje Micciano

Micciano is een schilderachtig Toscaans plaatsje, gelegen op de top van de heuvel, 473 meter boven de zeespiegel. Het dorpje ligt hoog boven de rivier de Trossa en de Cecina en biedt een panoramisch uitzicht op Libbiano, de bossen van Monterufoli, Pomerance en Volterra. Je kunt zelfs helemaal tot de zee bij Cecina kijken en in het noorden zie je de toppen van de Apennijnen. Historische bezienswaardigheden zijn er niet in Micciano, maar dat is ook niet nodig in deze omgeving zo rijk aan kunstschatten en historie.

Volterra

Deze oude Etruskische stad ligt op een halfuurtje rijden van Micciano. Nog steeds is het precies zo als Dr. L van Egeraat, de grote Italië kenner, in 1953 heeft geschreven : "Volterra, een uniek stadje, door Nederlanders nauwelijks ontdekt, maar zeker mooier dan alle andere Toscaanse plaatsen op Firenze en Siena na!. Het ligt aan de weg van Cécina, naar Poggibonsi (de SS68) . De genoemde weg Cécina – Volterra is buitengewoon mooi, stellig een der allermooiste van geheel Italië. Men zou haar in de richting west-oost moeten berijden, omdat dan het panorama op Volterra tot zijn recht komt. Plotseling verschijnt op de hoogste heuveltop, 600 meter boven de zee, het onvergetelijke Volterra. De stadsmuren trekken, als uit ijzer gegoten, twaalf, vijftien meter hoog, een band rond de bergtop. Het panorama erop is beklemmend. De binnen deze Etruskische muren gelegen plaats heeft de Middeleeuwse sfeer volmaakt bewaard. De stad is donkerder, dreigender, dan S. Gimignano, maar stellig mooier."

Siena

Omgeven door heuvels, olijfboomgaarden en de Chianti wijngebieden, is Siena voor velen de mooiste middeleeuwse stad van Toscane. De stad is autovrij en in het hart van Siena ligt het Piazza del Campo, waar religieuze feesten en kleurrijke festivals plaatsvinden. Siena heeft veel te bieden voor kunstliefhebbers: de Dom, het Palazzo Pubblico en het voormalige ziekenhuis St. Maria della Scala, dat tegenwoordig als cultureel centrum dienst doet. Behalve in de prachtige monumenten, vind je de grote charme van Siena buiten de toeristische paden, in de kronkelende straten en steile trappen, die de drie heuvels van de stad verbinden. Siena is beroemd vanwege de historische paardenrace "de Palio", een folkloristisch evenement, dat jaarlijks op 2 juli en 16 augustus plaatsvindt en al de weken ervoor veel levendigheid in de stad brengt. Siena herbergt één van de oudste universiteiten in Europa, waar studenten uit de hele wereld naar toe komen. Naast het levendige dagelijkse leven in de straten en pleinen van de stad, biedt Siena talrijke culturele evenementen, het theater, concerten en films, evenals een verscheidenheid aan sportfaciliteiten.

Florence

Firenze in het hart van Toscane, is de wieg van de Renaissance en het klassieke Italiaans van Dante, Petrarca en Bocaccio. Terwijl andere Europese steden nog in de Middeleeuwen leefden, ontwikkelden de moderne kunst en cultuur zich onder de heerschappij van de Medici. Nu kun je in Florence de kunstwerken bewonderen van kunstenaars als Botticelli, Michelangelo en Leonardo da Vinci in wereldberoemde musea (de Uffizi, de Accademia, Palazzo Pitti), in prachtige kerken, of zelfs tijdens een wandeling door de stad. De Ponte Vecchio verbindt het levendige historische centrum rond de Dom met de rustigere wijk aan de andere zijde van de Arno rivier. Florence wordt gekarakteriseerd door prachtige pleinen, zoals het Piazza della Repubblica en het Piazza della Signoria, door kleine straatjes en middeleeuwse steegjes, verschillende markten en bovenal de fraaie koepel van de Dom, die overal boven uitsteekt. Florence heeft alles om je thuis te voelen: behalve geschiedenis, ook de Toscaanse keuken en de beste Italiaanse wijnen, talrijke bars en disco's, een autovrij centrum en vele uitnodigende winkels.

San Gimignano

San Gimignano is een middeleeuws, ommuurd, stadje in de provincie Siena van de Italiaanse regio Toscane. De plaats trekt veel toeristen, vooral vanwege de bijzondere middeleeuwse architectuur. San Gimignano is bekend om zijn veertien torens die het silhouet van de stad domineren. Deze zijn tussen de 12e en 14e eeuw door rijke families opgetrokken. De torens deden dienst als woning en versterking, maar vooral als prestigeobject. Tijdens de strijd tussen rivaliserende families, ofwel tussen aanhangers van enerzijds Welfen en anderzijds Ghibellijnen, verschanste men zich tussen de torens en vocht men daar hun vaak bloedige vetes uit. Op haar hoogtepunt had de stad 72 torens. In de late middeleeuwen was deze stad erg welvarend omwille van diens ligging aan de pelgrimsroute naar Rome. Maar de pestepidemie van 1348 en later de omlegging van de pelgrimsroute betekenden de economische ondergang, maar wel het behoud van zijn middeleeuwse karakter. In 1990 is het historische centrum van San Gimignano opgenomen in de lijst van werelderfgoederen van UNESCO. San Gimignano is een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Toscane en het is daardoor tevens een van de drukst bezochte.

Neem contact op

Meer informatie over een verblijf op Podere Provinca of inschrijven voor een cursus.
Neem vrijblijvend contact op.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Geert en Annet Abendanon-Edie • Dorpsstraat 5 • 1396 KG Baambrugge • tel: 0294-285574 • mob: 06-46550498 • geabaned@planet.nl

Podere Provinca • Via Provinciale 49 • Micciano • (Pi) 56045 • Italia • Googlemaps